20200420_header_02

Handen gaan op elkaar voor Herman

Onder grote belangstelling ging ‘Herman, een andere kijk op eenzaamheid’ in première. De professionele speelfilm gemaakt door Heusdenaren en voor Heusdenaren kreeg veel lof en een dik applaus.

Een massaal applaus en een staande ovatie vielen Herman ten deel in de Voorste Venne in Drunen. In de theaterzaal ging de film ‘Herman, een andere kijk op eenzaamheid’ in première. Een huzarenstukje dat niet zonder slag of stoot tot stand kwam. Na het succes van de openluchtvoorstelling ’t Plein spreekt’ in 2018 broedde de organiserende Stichting Evenementen Vlijmen (SEV) op een passend vervolg. Het plan was om een nieuwe voorstelling te maken, dit keer rond het thema ‘eenzaamheid’ en in het Burgemeester Van Greunsvenpark. Maar corona gooide roet in het eten: twee jaar lang bleken grootscheepse publieksevenementen uit den boze. Het bestuur van SEV (foto boven) besloot vervolgens een professionele speelfilm rond het thema te maken, die overal in de gemeente Heusden vertoond zou kunnen gaan worden. Een gewaagd maar geslaagd besluit, bleek bij de première van de film op 16 april.

Wegzakken in eenzaamheid

Driehonderd mensen – onder wie tweehonderd Heusdenaren die voor of achter de schermen hebben meegewerkt aan de tot totstandkoming van Herman – keken ademloos toe hoe hoofdpersoon Herman wegzakt in eenzaamheid na de plotselinge dood van zijn vrouw. Een onfortuinlijke ontmoeting met de jonge Tim verandert zijn leven, net als dat van Tim zelf. “Het onderwerp eenzaamheid sprak me aan”, vertelt Stijn van Ballekom, die Tim speelt. “Want wie heeft zich niet wel eens eenzaam gevoeld?” Stijn roemt de sfeer tijdens de vijftien lange opnamedagen: “We waren een echt team, de groep is tijdens het draaien enorm naar elkaar toegegroeid.”

Lat hoog gelegd

Ook Dirk van der Pol, die de rol van Herman op zich nam, kijkt met plezier op de speeldagen terug. “Je moet binnen no-time zo hecht zijn als een voetbalteam. Dat lukte heel goed bij deze crew. Natuurlijk was er ook spanning,er waren toppen en dalen, maar daar kwamen we met elkaar steeds goed uit.” Van der Pol, de enige professionele acteur van de cast, vindt dat de SEV de lat voor deze productie erg hoog heeft gelegd. “Het bestuur van de stichting durfde zijn nek uit te steken met deze film en met dit thema. Daar kunnen we alleen maar heel blij mee zijn.”

Drie pijlers

Wethouder Peter van Steen, die de portefeuille ‘gezond en gelukkig maken van de inwoners’ beheert, sprak na de première zijn grote waardering uit voor de makers van ‘Herman, een andere kijk op eenzaamheid’. “Ongelooflijk wat hier gepresteerd is”, zei hij. “Ik heb aan de zijlijn mogen meekijken bij het ontstaan van deze film: de passie en energie die hier ingestoken zijn verdienen een dik applaus!”Stichtingsvoorzitter Jeroen van den Bosch nam de lofuitingen met genoegen in ontvangst, namens het hele productieteam, dat voor meer dan negentig procent uit inwoners van de gemeente Heusden bestaat. “Herman is een project, niet alleen maar een film”, legt Van den Bosch uit. “Het project bestaat uit drie pijlers: naast de speelfilm is er ook een educatieve pijler – met een compleet lesprogramma over eenzaamheid voor de basisscholen – en een onderzoek door Fontys Hogescholen.”

In verbinding brengen

“Het doel van de Stichting Evenementen Vlijmen is mensen met elkaar in verbinding brengen door cultuur”, vertelt voorzitter Jeroen van den Bosch (links op de foto). “Dat hebben we gedaan met ’t Plein spreekt’ en dat doen we nu opnieuw met ‘Herman, een andere kijk op eenzaamheid’. Het maken van de film heeft al heel veel verbinding tot stand gebracht. En we hopen dat het vertonen op diverse plekken in onze gemeente daar nog verder aan bijdraagt. Iedere club, vereniging of groep mensen kan de film gratis vertonen. SEV helpt zelfs bij het organiseren daarvan. We hebben er met heel veel mensen uit Heusden al heel veel tijd en energie ingestoken, en we blijven dat de komende maanden doen. Want ik heb gemerkt: alle energie die je erin steekt, krijg je dubbel en dwars weer terug!”

Deze website maakt gebruik van cookies.