20200420_header_02

Het Plein spreekt, een Vlijmens Spektakel!

Een groots spektakel vol zang, muziek, toneel, sport en educatie, dat op 15, 16 en 17 juni 2018 werd opgevoerd op het Plein in Vlijmen. Het was een sprankelend feest door en voor de gemeenschap Vlijmen (inclusief Nieuwkuijk en Haarsteeg), dat in het teken stond van verbinding, verbroedering en het maken van nieuwe contacten.

Een waar Vlijmens Spektakel

Het Plein spreekt, een spectaculaire voorstelling waar nog lang over gesproken zal worden!

Vanaf afgelopen donderdag was het duidelijk: op het Plein van Vlijmen dorp stond wat te gebeuren! Al eerder hadden de inwoners natuurlijk via de media gelezen over het a.s. Spektakel. De inwoners van Vlijmen, Haarsteeg en Nieuwkuijk werden in maart dit jaar opgeroepen om een bijdrage te leveren om dit initiatief te kunnen realiseren. Vanaf maart j.l. is er hard gewerkt op alle fronten: door bestuur stg.Evenementen Vlijmen, de regisseurs Rick Hooijberg en Pieter Kromhout, schrijfster van het verhaal Liesbeth Bergmans, de acteurs, het koor, de figuranten etc. etc.. In totaal hebben 2.400 bezoekers genoten van een waar spektakel!

Centraal tijdens de uitvoering stond het verleden en heden van het plein centraal. In de openingsscene reden er heuse jeeps en prachtige oldtimers over het plein. Er waren wielrenners van toerclub Vlijmen. Het publiek werd meegenomen terug naar de oorlogsjaren. Het ging over de V1’s die hier vielen, hier op de plaats waar nu het Plein is. Verteld werd over het leed wat het heeft aangericht. De verwoestingen en de doden die zijn te betreuren. Zichtbaar ontroerd was het publiek bij deze scene. Het werd stil op de tribunes. Het verhaal ging verder, de geschiedenis werd o.a. verteld door Bertus (Kees van Nieuwenbroek) en Sientje (Francien van Falier). We zagen ook de jonge Bertus (Tom de Wit) en jonge Sientje (Anouk Driesprong). Er was een stadsomroeper (Marco Driesprong) die het publiek vertelt over de geschiedenis. Er was een goede mix van het gesproken woord, wervelende dans (Motion Creation en KIX-dance) en de liederen die werden gezongen door o.a. Très Jolie. Op het grote scherm was het hele spektakel goed te volgen voor iedereen op de tribune. En weet je? Sinds dit Vlijmens Spektakel kent Vlijmen een heus Vlijmens volkslied! Eerder introduceerde de kerngroep Educatie/Vlijmens Spektakel, naast hun andere activiteiten, dit volkslied op de basisscholen Vlijmendorp. De kinderen die op de tribune zaten, werden dan ook uitgenodigd om het volkslied toch uit volle borst mee te zingen.

Iedereen was getuige van de bekendmaking van ‘De Heusdenaar van het jaar’ , tijdens de uitvoering op zondagmiddag 17 juni. Met een ruime meerderheid van stemmen is overtuigend winnaar ‘Het Thomashuis Nieuwkuijk’. Berna en Martin, de drijvende krachten achter dit initiatief én de bewoners zijn zichtbaar heel gelukkig met deze award. Het publiek geeft een daverend applaus!

Het publiek was na afloop van de uitvoering dol enthousiast. “We hebben écht genoten, dit smaakt naar meer” en “Wauw, dit soort evenementen moet vaker worden georganiseerd, wat ontzettend leuk!

Het is gelukt om een sprankelend feest door en voor de gemeenschap te realiseren. Een feest dat in het teken van verbroedering stond. “Met dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt”, zo zeggen de bestuursleden van Stichting Evenementen Vlijmen. De uitvoeringen op 15, 16 en 17 juni 2018 kunnen de geschiedenisboeken in als ‘spectaculair’. Om nooit meer te vergeten!

Terugblik op de voorstelling

Foto’s: HTR media

Deze website maakt gebruik van cookies.